1 Ianuarie - Ziua Păcii - Dacă refugiatul ai fi tu?

Deși ziua oficială laică a Păcii este sărbătorită pe 21 septembrie, în fiecare an, pe 1 Ianuarie se sărbătorește un altfel de Zi a Păcii.
Această dată a fost dorită, creată și inaugurată de Papa Ioan Paul II în 1967. De atunci s-a sărbătorit în fiecare an, în special (evident) de creștinii romano-catolici.
Fiecare papă a transmis un mesaj de iubire tuturor creștinilor (și oamenilor de pe pământ), dar mai ales tuturor șefilor de stat să facă tot în putință să se instaleze și să mențină pacea pentru țara lor.

Anul acesta mesajul este pentru sprijinirea și acceptarea refugiaților și imigranților.
Papa a zis ceea ce noi știm foarte bine: suntem toi frați. Orice refugiat ar putea fi o rudă de a ta directă.
Refugiatul ai putea fi tu.
— Nu?
Imigrantul sunt eu și fratele, iubitul, copilul tău.
— Cum te-ai simți dacă ai fi discriminat, înjurat și tratat fără niciun respect?
Eu știu că nu m-am simțit bine. A fost absolut îngrozitor chiar. Un infern pe pământ pe care l-am descris în cartea Ten Years in Italy, Thee Weeks a Human

Toți arătăm cu degetul și pe unul și pe altul, însă nu ne vedem pe noi. Cum zic românii (pe aproape): "Nu vedem bârna din ochii noștri, dar vedem scobitoarea din ochii tuturor."
Mulți sunt vinovați de instigare a urii, însă cumva, dintr-un motiv pe care nu reușesc încă să-l înțeleg, nu-și dau seama de ceea ce fac. Chiar dacă le spui în față, le explici că nu-i frumos și nu-i corect, ei toți nu recunosc că fac rău. Ba te acuză pe tine de acuzare pe nedrept. 

Orice crezi tu, orice ești convins că știi mai bine decât toți, să fim oameni nu se-nvață la școală. Niciun profesor, maestru, preot, antrenor poate să-ți impună să te comporți nu așa cum zice Dumnezeu, dar cum ar trebui să facă un om care are suflet. 
Mulți avem doar înfățișarea de om, comportamentul este mai josnic decât se poate spune în cuvinte. 
Frații, părinții luptă între ei și fiecare zice că are dreptate. Și poate că așa este. În acest caz, dacă nu se poate ajunge la o înțelegere, distanța ar putea aplana unele conflicte. 
Să renunți la familie este incredibil de greu, dar dacă familia te ucide, tu trebuie să lupți pentru viața ta. 

Eu îți doresc pace în suflet, ție, celor dragi, străinilor și tuturor oamenilor din lume. 

Nu uita că orice arunci în univers, se întoarce înapoi. 
Împrăștie iubire și iubire vei primi. Poate nu imediat, dar la un moment, când ești mai disperat. 
Nu ignora puterea și capacitatea de a reacționa a universului. 

Image credit: Pixabay

Cristina G.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu